digea

Καλώς ήρθατε στην ψηφιακή εποχή!

Επανασυντονισμός


Το 2009 ξεκινήσαμε να υλοποιούμε μέρος της ψηφιακής μετάβασης με διαδοχικές ενεργοποιήσεις ορισμένων κέντρων εκπομπής σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ακολουθώντας τον μεταβατικό χάρτη συχνοτήτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνδυασμό με το Υπουργείο Επικρατείας με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/12-8-2008, Φ.Ε.Κ. 1680/Β’/20-8-2008, καταφέραμε να δώσουμε πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού [πάνω από 70%]. Οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται όμως κι από τις οποίες εκπέμπουν επίγεια ψηφιακά το πρόγραμμά τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί πριν την τελική μετάβαση, είναι προσωρινές.

Η χρησιμοποίηση των μεταβατικών συχνοτήτων για εκπομπή του επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού προγράμματος είχε οριστεί από την Πολιτεία, καθώς δεν ήταν διαθέσιμο το απαραίτητο φάσμα για εκπομπή σε μόνιμες συχνότητες χωρίς τη δημιουργία παρεμβολών.

Κατά την οριστική μετάβαση του συνόλου των τηλεοπτικών σταθμών στην επίγεια ψηφιακή εποχή, το απαραίτητο φάσμα για την εκπομπή στις τελικές απελευθερώνεται. Έπειτα από δημοσίευση του νέου χάρτη συχνοτήτων με την Κ.Υ.Α. 42800/5-10-2012, Φ.Ε.Κ. 2704/Β’/5-10-2012 οι νέες συχνότητες καθορίζονται ανά σημείο, ενώ με την απόφαση 7480/Φ.386/20-02-2014 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [Ε.Ε.Τ.Τ.] και την Κ.Υ.Α. 15715/09-08-13, Φ.Ε.Κ. 1956/B’/12-08-13, οι νέες αυτές συχνότητες καθορίζονται ανά πάροχο και ανά δίκτυο.


Όσοι βλέπετε ήδη ψηφιακά

Όσοι τηλεθεατές λαμβάνετε ήδη επίγειο ψηφιακό σήμα μέσω της Digea θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας [τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή] στις νέες, τελικές συχνότητες μόλις πραγματοποιηθεί το switch-off στην περιοχή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε τον δέκτη σας στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.

Τα κέντρα εκπομπής που ενεργοποιήθηκαν από τη Digea κατά τη μεταβατική περίοδο [βάσει Κ.Υ.Α.*] και που εκπέμπουν σε μεταβατικές συχνότητες, αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί. Εάν ανήκετε σε περιοχή κάλυψης των κέντρων που αναγράφονται, θα χρειαστεί τις να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας τις ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν τα περιοχικά switch-off [τρίτη στήλη].

 

Κέντρο εκπομπής

Έναρξη επίγειας ψηφιακή εκπομπής

Switch-off

[ημερομηνία επανασυντονισμού]

Ξυλόκαστρο

24 Σεπτεμβρίου 2009

27 Ιουνίου 2014

Χορτιάτης – Φιλίππειο

14 Ιανουαρίου 2010

31 Οκτωβρίου 2014

Υμηττός – Αίγινα

18 Ιουνίου 2010

1 Αυγούστου 2014

Μόντε Σμιθ

25 Φεβρουαρίου 2011

19 Δεκεμβρίου 2014

Δοβρούτσι

27 Μαΐου 2011

31 Οκτωβρίου 2014

Αρόη

3 Φεβρουαρίου 2012

27 Ιουνίου 2014

Ρογδιά - Μαλάξα

26 Ιουνίου 2013

19 Δεκεμβρίου 2014

Πεταλίδι

27 Σεπτεμβρίου 2013

27 Ιουνίου 2014

 

Εάν θέλετε να δείτε συνολικά το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης, πατήστε εδώ.

Για τις τελικές συχνότητες, πατήστε εδώ.


Πώς γίνεται ο επανασυντονισμός;

Για να συντονίσετε ή να επανασυντονίσετε το δέκτη σας απαιτούνται λίγα και απλά βήματα.

Σημειώστε ότι κάθε μοντέλο συσκευής διαφέρει γι’ αυτό και μπορεί να ακολουθείται διαφορετική διαδικασία ρύθμισης των καναλιών. Τα παρακάτω βήματα αποτυπώνουν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λεκτικά, συνεπώς για πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση θα χρειαστεί να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας.

 

 • Για τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-4
 1. Στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης πατήστε το κουμπί με την ένδειξη «Menu» [μενού].
 2. Επιλέξτε «Ρυθμίσεις».
 3. Επιλέξτε «Αυτόματος Συντονισμός» για αυτόματη εύρεση και αποθήκευση όλων των διαθέσιμων συχνοτήτων. Ανάλογα τη συσκευή, η επιλογή αυτή μπορεί να αναφέρεται ως «Αυτόματη Αναζήτηση» ή «Αυτόματο Σκανάρισμα». Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε εσείς τις συχνότητες όπως επιθυμείτε, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε «Χειροκίνητος Συντονισμός».
 4. Πατήστε «ΟΚ» ή «Yes» ή την αντίστοιχη εντολή της συσκευής σας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
 5. Πατήστε «Exit» για να βγείτε από το μενού.

 • Για τηλεόραση με εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG-4
 1. Στο τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή πατήστε το κουμπί με την ένδειξη «Menu» [μενού].
 2. Επιλέξτε «Εγκατάσταση».
 3. Επιλέξτε «Αυτόματος Συντονισμός» για αυτόματη εύρεση και αποθήκευση όλων των διαθέσιμων συχνοτήτων. Ανάλογα τη συσκευή, η επιλογή αυτή μπορεί να αναφέρεται ως «Αυτόματη Αναζήτηση» ή «Αυτόματο Σκανάρισμα». Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε εσείς τις συχνότητες όπως επιθυμείτε, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε «Χειροκίνητος Συντονισμός»..
 4. Πατήστε «ΟΚ» ή «Yes» ή την αντίστοιχη εντολή της συσκευής σας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
 5. Πατήστε «Exit» για να βγείτε από το μενού.

Για να δείτε την τηλεοπτική μας διαφήμιση με θέμα τον επανασυντονισμό μπείτε στην υποενότητα «Τηλεοπτικά σποτ».


Ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί εμφανιστούν στους δέκτες και προτεινόμενοι τρόποι επίλυσης

Κατά τη διαδικασία του επανασυντονισμού ενδέχεται να συναντήσετε ορισμένα προβλήματα, τα οποία οφείλονται στον τρόπο που ο κάθε δέκτης αναζητά και αποθηκεύει τα ψηφιακά τηλεοπτικά προγράμματα.

Ακολουθούν κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις προβλημάτων επανασυντονισμού που ίσως αντιμετωπίσετε, μαζί με συμβουλές για την επίλυσή τους.

 

 • Μαύρη οθόνη μετά τον επανασυντονισμό

Το όνομα του προγράμματος εμφανίζεται κανονικά, ωστόσο ο δέκτης δείχνει μαύρη εικόνα και δεν αναπαράγει ήχο. Αυτό οφείλεται στο ότι ο δέκτης κρατάει στη μνήμη του τα ήδη αποθηκευμένα προγράμματα στις παλιές συχνότητες [που είναι πλέον ανενεργές], με αποτέλεσμα όταν τα εντοπίζει σε καινούρια συχνότητα να τα παραβλέπει και να μην τα αποθηκεύει.

Λύση:

Διαγράψτε όλα τα αποθηκευμένα προγράμματα και προβείτε σε νέα αναζήτηση προγραμμάτων. Εναλλακτικά μπορείτε να επαναφέρετε το δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις [συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για τη διαδικασία] και στη συνέχεια να προχωρήσετε με νέα αναζήτηση.

 

 • Τα προγράμματα εντοπίζονται και αποθηκεύονται κανονικά, ωστόσο εμφανίζονται προβλήματα στην ποιότητα της εικόνας [pixel, στιγμιαία παγώματα, σπασίματα]
  • Εάν εξυπηρετείστε από ένα κέντρο εκπομπής, ίσως να βρίσκεστε σε περιοχή με οριακή κάλυψη από αυτό το κέντρο, με συνέπεια το σήμα που λαμβάνετε να είναι ασθενές. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα στην εικόνα συνήθως εμφανίζεται [ή εντείνεται] όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Λύση:

Πληκτρολογώντας τον οικισμό ή τον δήμο σας, αρχικά χρησιμοποιήστε τον χάρτη κάλυψης για να δείτε μήπως η περιοχή σας καλύπτεται καλύτερα από κάποιο άλλο κέντρο που έχει ενεργοποιηθεί, έτσι ώστε να στρέψετε εκεί την κεραία σας. Εάν δεν καλύπτεστε από κάποιο άλλο κέντρο, μπορείτε να ελέγξετε την εγκατάστασή σας [καλωδίωση] για τυχόν αλλοιώσεις και να τοποθετήσετε ενισχυτή σήματος για να δυναμώσετε τη λήψη.

 

 • Από την άλλη, εάν η περιοχή σας εξυπηρετείται από δύο ή περισσότερα δίκτυα [SFN], τότε ενδέχεται ο δέκτης σας να λαμβάνει το ίδιο κανάλι σε δύο διαφορετικές συχνότητες και να αποθηκεύει μόνο το ένα, κάνοντας την επιλογή με δικά του κριτήρια [π.χ. το πρώτο που εντοπίζει κατά την αναζήτηση]. Σε αυτή την περίπτωση το σήμα [του καναλιού] που έχει επιλεγεί μπορεί να είναι ασθενέστερο από το άλλο που αγνοήθηκε με συνέπεια να φτάνει στο δέκτη σε συνθήκες οριακής λήψης. Αυτό αρκεί για να προκληθούν προβλήματα έπειτα από μια ελαφριά επιδείνωση όπως έντονα καιρικά φαινόμενα.

Λύση:

Ξεκινήστε χειροκίνητη αναζήτηση έτσι ώστε να αποθηκευτούν μόνο τα προγράμματα που λαμβάνετε από το κέντρο εκπομπής [και το αντίστοιχο SFN] που σας παρέχει το ισχυρότερο σήμα. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή:

 1. Διαγράψτε όλα τα αποθηκευμένα προγράμματα ή επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δέκτη σας ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
 2. Χρησιμοποιήστε τον χάρτη κάλυψης για να εντοπίσετε το κέντρο εκπομπής που εξυπηρετεί καλύτερα την περιοχή σας.
 3. Σημειώστε τις συχνότητες εκπομπής του δικτύου [SFN] στο οποίο ανήκει το κέντρο αυτό [οι συχνότητες αναγράφονται στον χάρτη κάλυψης και στον χάρτη συχνοτήτων].
 4. Εκτελέστε χειροκίνητη αναζήτηση προγραμμάτων μόνο σε αυτές τις συχνότητες [η χειροκίνητη αναζήτηση συνήθως βρίσκεται στο ίδιο μενού με την αυτόματη αναζήτηση].

 

 • Τα ίδια προγράμματα αποθηκεύονται δύο ή και περισσότερες φορές

Αυτό συμβαίνει γιατί η περιοχή σας εξυπηρετείται από δύο [ή και περισσότερα] διαφορετικά δίκτυα συχνοτήτων [SFN]. Όταν ο δέκτης σας εντοπίσει το ίδιο κανάλι περισσότερες από μια φορές, δεν το επιλέγει μία φορά αλλά τα αποθηκεύει όλα.

Λύση:

Μπορείτε να διαγράψετε χειροκίνητα τα προγράμματα που δεν θέλετε να εμφανίζονται στο δέκτη σας. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να διατηρήσετε τα κανάλια που λαμβάνετε από το κέντρο εκπομπής που σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να διαγράψετε όλα τα αποθηκευμένα προγράμματα και στη συνέχεια να προβείτε σε χειροκίνητη αναζήτηση μόνο για τις συχνότητες του κέντρου εκπομπής που σας παρέχει το καλύτερο σήμα.


* 1 Μεταβατικός χάρτης συχνοτήτων: Κ.Υ.Α. 21161/12-8-2008, Φ.Ε.Κ. 1680/Β’/20-8-2008, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του

      Νόμου 3592/18-7- 2007, Φ.Ε.Κ. 161/Α’/19-7-2007.

   2 Για Χορτιάτη-Φιλίππειο: Κ.Υ.Α. 44088/1268/Φ.150/15-10-2012, Φ.Ε.Κ. 2797/Β’/16-10-2012.