digea

Καλώς ήρθατε στην ψηφιακή εποχή!

Ψηφιακός εξοπλισμός


Τηλεοράσεις

Ξεκινώντας από την ασπρόμαυρη τηλεόραση καθοδικής λυχνίας [CRT], συνεχίζοντας στην έγχρωμη, η τηλεόραση έχει εξελιχθεί τόσο που στις μέρες μας πλέον χρησιμοποιεί μια πλειάδα τεχνολογιών, όπως LCD, LED, OLED, 3D, Plasma, κ.λπ..

Σαν συσκευή, χρησιμοποιείται κυρίως ως τηλεοπτικός δέκτης, προβάλλοντας τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και ως οθόνη για την προβολή εικόνας και ήχου άλλων συσκευών [π.χ. DVD, παιχνιδομηχανές, computer]. Με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, πρόσφατα απέκτησε και νέα ιδιότητα, αυτή ενός απλού υπολογιστή για είσοδο και χρήση του διαδικτύου.

Στην Ελλάδα, για την εκπομπή των αναλογικών τηλεοπτικών προγραμμάτων χρησιμοποιείται το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης PAL B [Phase Alternating Line B]. Μέχρι σήμερα, όλες οι τηλεοράσεις που έχουν αγοραστεί και χρησιμοποιούνται στη χώρα φέρουν αυτό το πρότυπο, το οποίο φυσικά έχει εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων.

Για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση όμως, το πρότυπο είναι διαφορετικό. Η τεχνολογία εκπομπής είναι η DVB-T MPEG-4 ή H.264 και η κάθε τηλεόραση θα πρέπει να την υποστηρίζει για να μπορείτε να παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας προγράμματα.

Όλα τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων διαθέτουν ενσωματωμένους ψηφιακούς δέκτες αυτής της τεχνολογίας και πληρούν τις προδιαγραφές για μια απολαυστική τηλεοπτική εμπειρία.


Ψηφιακοί αποκωδικοποιητές [δέκτες]

Συνήθως, παλαιότερες τηλεοράσεις που αποκτήθηκαν πριν από το 2010 υποστηρίζουν την προγενέστερη τεχνολογία, MPEG-2, συνεπώς δεν μπορούν να προβάλλουν το σύγχρονο ψηφιακό σήμα χωρίς τη συμβολή αποκωδικοποιητή ή κάρτας μετατροπής [αναφέρεται παρακάτω] για τη μετατροπή του.

Για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, τα βασικά είδη αποκωδικοποιητών είναι οι Standard Definition [SD] και οι High Definition [HD]. Εάν διαθέτετε κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία [CRT] ή επίπεδη τηλεόραση [LCD/ Plasma] χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη [αποκωδικοποιητή] MPEG-4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA [3 χρώματα-κίτρινο, άσπρο, κόκκινο].

Εάν η τηλεόρασή σας είναι επίπεδη [LCD/ Plasma], χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4 αλλά με θύρα HDMI, τότε προτιμήστε έναν αποκωδικοποιητή με θύρα HDMI για καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε δέκτη με επιπλέον λειτουργίες όπως εγγραφή και προγραμματισμό εγγραφής προγραμμάτων ή υπενθύμιση έναρξης προγραμμάτων για να μην χάνετε τις αγαπημένες σας εκπομπές.

Πλέον, στην αγορά διατίθεται και αποκωδικοποιητές που «μπαίνουν» στην τηλεόραση έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν επιπλέον χώρο και να μην χρειάζεται πρόσθετη καλωδίωση, ενώ μπορείτε να βρείτε αποκωδικοποιητές και για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.

Αποκωδικοποιητές με δυνατότητα επίγειας και δορυφορικής λήψης δεν είναι απαραίτητοι για την επίγεια ψηφιακή, ενώ συσκευές με αποκλειστική δυνατότητα τη δορυφορική λήψη δεν κάνουν.


Κάρτες μετατροπής

Εναλλακτική λύση για τηλεοράσεις παλαιότερης τεχνολογίας είναι η χρήση κάρτας μετατροπής MPEG-4, αρκεί η τηλεόρασή σας να είναι ψηφιακής λήψης MPEG-2 και να διαθέτει υποδοχή τύπου CI [Common Interface] για κάρτα μετατροπής.

Common Interface, ή εν συντομογραφία C.I., είναι το πρωτόκολλο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται για την διασύνδεση διαφόρων συσκευών επεξεργασίας και αναπαραγωγής ψηφιακών πολυμέσων, με κυριότερη εφαρμογή την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες ή συνδρομητικές υπηρεσίες, μέσω των καρτών CAM [Conditional Access Modules]. Οι κάρτες αυτές δίνουν στο δέκτη [τηλεόραση, υπολογιστή, αποκωδικοποιητή κ.ά.] τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφεί το σύστημα κωδικοποίησης [Conax, Irdeto, Viaccess κ.λπ.] μιας κάρτας με κανονική συνδρομή ακόμα και εάν ο δέκτης δεν έχει ενσωματωμένο το εν λόγω σύστημα. Με αντίστοιχο τρόπο οι κάρτες αυτές μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε μια τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-2 να αναπαράγει σήμα MPEG-4 κι από ελεύθερα, μη συνδρομητικά προγράμματα, όπως αυτά τον ιδιωτικών καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που εκπέμπονται από την εταιρεία μας.

Προσοχή! Πριν την αγορά, φροντίστε να ελέγχετε τη συμβατότητα της κάρτας με τον ακριβή τύπο της συσκευής σας.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, σημειώστε ότι το τηλεοπτικό πρόγραμμα των ιδιωτικών καναλιών εκπέμπεται σε Standard Definition. Μια αλλαγή σε High Definition θα οδηγούσε σε αλλαγή στον εξοπλισμό μεγάλου μέρους των τηλεθεατών, συνεπώς τα κανάλια/προγράμματα ελευθέρας λήψης θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το πρόγραμμα τους σε SD, ώστε να έχετε πρόσβαση όλοι. Με άλλα λόγια, ένας απλός αποκωδικοποιητής Standard definition καλύπτει τις ανάγκες σας.

Τέλος, εάν δεν θέλετε να χειρίζεστε πολλά τηλεχειριστήρια, τη λύση μπορεί να σας δώσει ένα ενιαίο τηλεκοντρόλ για όλες τις συσκευές.


Πληροφορίες γύρω από τα πρότυπα DVB-T MPEG-4 μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Τεχνολογία».