digea

Καλώς ήρθατε στην ψηφιακή εποχή!

Επιχειρήσεις - ιδρύματα


Στην Ελλάδα, ο τουρισμός είναι από τους ισχυρότερους επιχειρησιακούς κλάδους καθότι ενισχύει σημαντικά την οικονομία τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μετάβασης είναι ότι, μετά την ολοκλήρωσή της, το επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα θα φθάνει ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο σε ξενοδοχεία και καταλύματα που συμπεριλαμβάνουν τις τηλεοράσεις στις υπηρεσίες που παρέχουν.

Αντίστοιχα, αυτή η εξέλιξη στην τηλεόραση καθίσταται πολύτιμη και για όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις με μεγάλο αριθμό τηλεοράσεων, όπως νοσοκομεία, ιδρύματα περίθαλψης παιδιών και ηλικιωμένων κ.ά., στις οποίες ένα σημαντικό μέρος της απασχόλησης των ανθρώπων που φροντίζουν στηρίζεται στα τηλεοπτικά προγράμματα.


Για τις περιπτώσεις αυτές που οι εγκαταστάσεις σας περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό τηλεοράσεων, προτείνονται οι παρακάτω ενδεικτικοί τρόποι λήψης του ψηφιακού σήματος:

 • Εφόσον υπάρχει κεντρική καλωδιακή εγκατάσταση, η λήψη και διανομή του ψηφιακού σήματος μπορεί να γίνει μέσω του υπάρχοντος καλωδιακού δικτύου.
  • Εάν όλες οι τηλεοράσεις διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4, κάθε τηλεόραση λειτουργεί ανεξάρτητα χωρίς να χρειάζεται καμία τροποποίηση στην εγκατάσταση.
  • Εάν οι τηλεοράσεις είναι παλαιότερης τεχνολογίας και δεν διαθέτουν ψηφιακούς δέκτες MPEG-4, τότε θα χρειαστεί να συνδέσετε εξωτερικούς αποκωδικοποιητές. Οι περιπτώσεις εδώ είναι τρεις:
   • Για την ανεξάρτητη λειτουργία [προβολή προγράμματος] της κάθε τηλεόρασης, μπορείτε να συνδέσετε από έναν αποκωδικοποιητή σε κάθε τηλεόραση.
   • Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε ψηφιακούς αποκωδικοποιητές στην κεντρική εγκατάσταση, με τον αριθμό των δεκτών να είναι ίσος με τον αριθμό τον σταθμών που θέλετε να λαμβάνετε [δηλαδή έναν δέκτη και έναν διαμορφωτή για κάθε τηλεοπτικό σταθμό]. Εδώ θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τον κάθε τηλεοπτικό δέκτη των δωματίων, όμως με αυτή τη λύση δεν θα χρειαστείτε πρόσθετο εξοπλισμό στα δωμάτια.
   • Για μεγαλύτερη οικονομία στον εξοπλισμό μπορείτε να τοποθετήσετε έναν μόνο αποκωδικοποιητή στην κεντρική εγκατάσταση και να χειρίζεστε από εκεί το τηλεοπτικό περιεχόμενο. Με αυτή τη λύση όμως, όλες οι τηλεοράσεις θα «παίζουν» το ίδιο κανάλι, συνεπώς αυτή η λύση δεν ενδείκνυται.
 • Στην περίπτωση που υπάρχει εγκατεστημένη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση στα δωμάτια, μπορείτε να λάβετε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας που εκπέμπουν και μέσω της Digea από αυτή χωρίς κάποια αλλαγή στην εγκατάσταση. Ενδέχεται μόνο να χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον τεχνικό εγκατάστασης για να κάνει μια νέα μελέτη και να σας πει αν και τι επιπλέον υλικά μπορεί να χρειαστούν.
 • Εάν δεν υπάρχει εγκατεστημένη καλωδιακή ή δορυφορική τηλεόραση, μία λύση είναι η σύνδεση εσωτερικής κεραίας σε κάθε συσκευή ξεχωριστά [και εξωτερικού ψηφιακού αποκωδικοποιητή MPEG-4 εφόσον δεν διαθέτει η τηλεόραση ενσωματωμένο]. Σε αυτή την περίπτωση, η κάθε τηλεόραση θα προβάλλει ανεξάρτητα το πρόγραμμά της, όμως είναι σημαντική η επιλογή του σημείου τοποθέτησης της κεραίας. Προτείνουμε να επιλέγετε ψηλές, ανεμπόδιστες θέσεις και όχι χαμηλά σημεία πίσω από αντικείμενα.

Σημειώστε ότι στο εμπόριο διατίθενται τηλεχειριστήρια που συγκεντρώνουν τις λειτουργίες διαφόρων συσκευών για ενιαίο χειρισμό. Δηλαδή με ένα τηλεκοντρόλ θα μπορείτε εσείς και οι πελάτες σας να χειρίζεστε την τηλεόραση, τον εξωτερικό αποκωδικοποιητή σας και όποια άλλη συσκευή διαθέτει τηλεχειριστήριο [π.χ. ηχοσύστημα, κλιματιστικό κ.ά.].


Οι παραπάνω τρόποι λήψης του ψηφιακού σήματος είναι γενικές κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθηθούν από όλους. Είναι σημαντικό όμως, να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους τεχνικούς έτσι ώστε να σας προτείνουν την καλύτερη για εσάς λύση ή ακόμα και να σας προτείνουν κάποια καλύτερη, προσαρμοσμένη ακόμα περισσότερο στις ανάγκες και τις εγκαταστάσεις σας.