Από την αναλογική στη ψηφιακή εποχή!

Σεπτέμβριος 2009
Το πρώτο Switch-off της χώρας
Από το πρώτο Κέντρο Εκπομπής «Ξυλόκαστρο» πραγματοποιείται το πρώτο Switch-off της χώρας, περνώντας από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα. Πλέον, η ψηφιακή εποχή έχει αρχίσει!
Ως το 2013
Επιπλέον 12 Κέντρα Εκπομπής
Ενεργοποιούνται επιπλέον 12 Κέντρα Εκπομπής στον Χορτιάτη, στο Φιλίππειο, στον Υμηττό, στην Αίγινα, στην Πλάκα, στο Μόντε Σμιθ, στο Δοβρούτσι, στα Ακαρνανικά, στην Αρόη, στη Ρογδιά, στη Μαλάξα και στο Πεταλίδι, δίνοντας έτσι πρόσβαση στο ελεύθερο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών σε πάνω από 70% του πληθυσμού της χώρας(1).
Φεβρουάριος 2014
Μια νέα εποχή ξεκινά
Η Digea αναδεικνύεται αποκλειστικός υπερθεματιστής για το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής και περιφερειακής κάλυψης. Μια νέα εποχή ξεκινά για το τηλεοπτικό τοπίο με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Το έργο της μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί διαδοχικά με έξι Switch-off ανά γεωγραφική περιοχή στην Ελλάδα με αντίστοιχο τερματισμό της αναλογικής μετάδοσης(1).
Ιούνιος 2014 ως Ιανουάριος 2015
Κάλυψη όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού
Με επιπλέον 90 Κέντρα Εκπομπής σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, αναπτύσσεται περαιτέρω το επίγειο ψηφιακό δίκτυο της Digea με στόχο την κάλυψη όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.
Φεβρουάριος 2015
Ενεργοποίηση επιπλέον 53 Κέντρων Εκπομπής
Για την ολοκλήρωση του έργου επίγειας ψηφιακής μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα, πραγματοποιείται το 6ο Switch-off στον τελευταίο σταθμό μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ελλάδα και Κρήτη, με ενεργοποίηση επιπλέον 53 Κέντρων Εκπομπής.

Μέσα σε ένα χρόνο ολοκληρώσαμε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή!

Με 156 Κέντρα Εκπομπής(2) και μέσω της τεχνολογίας DVB-T, δίνεται πια πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα σε πάνω από το 96% του πληθυσμού και η Ελλάδα περνάει επίσημα στην ψηφιακή εποχή!

Η εξέλιξη της ψηφιακής εποχής
Φεβρουάριος 2016
Μετάδοση σήματος σε υψηλή ευκρίνεια
Πραγματοποιήσαμε τα πρώτα βήματα εισαγωγής στη μετάδοση σήματος σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition) σε 23 Κέντρα Εκπομπής.
Νοέμβριος 2020
Έναρξη 2ης Ψηφιακής Μετάβασης
Ξεκινά το έργο της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης που αφορά πλέον στη μετάβαση στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες(3), καθώς και την κάλυψη με σήμα υψηλής ευκρίνειας (Ηigh Definition) των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας στις προβλεπόμενες περιοχές(3).
Οκτώβριος 2021
Ολοκλήρωση 2ης Ψηφιακής Μετάβασης
Ολοκληρώθηκε το έργο της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια σε διάστημα μικρότερο των 11 μηνών.

Μια ματιά στο μέλλον…

 

Η τηλεοπτική εμπειρία αλλάζει και εξελίσσεται.

Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση συνεχίζει να αλλάζει την τηλεοπτική εμπειρία με οδηγό την καινοτομία και την προηγμένη τεχνολογία.

Πλέον, οι τεχνολογίες της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που έχουμε εφαρμόσει στη χώρα μας, προσφέρουν ευελιξία, ποιότητα και επιλογές.

Η ευκρίνεια και η ποιότητα εικόνας και ήχου διαρκώς εξελίσσονται. Η συνεχής πρόοδος στις τεχνολογίες κωδικοποίησης και συμπίεσης προσφέρουν τη δυνατότητα εκπομπής σε υψηλή ποιότητα και ευκρίνεια, όπως High Definition (HD) και μελλοντικά Ultra High Definition (UHD). Παράλληλα, η επόμενη γενιά του προτύπου επίγειας μετάδοσης σήματος, γνωστή ως DVB-T2, αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες νέες υπηρεσίες καθώς θα αυξήσει τη χωρητικότητα του δικτύου.

Αναπτύσσονται συμπληρωματικές τεχνολογίες, όπως η υβριδική τηλεόραση (HbbTV), που προσφέρουν νέες δυνατότητες στην επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες και υπηρεσίες on demand.

Διευκολύνεται η πρόσβαση των συμπολιτών μας με Ειδικές Ανάγκες στο τηλεοπτικό περιεχόμενο με ενεργοποίηση υπηρεσιών όπως οι Ψηφιακοί Υπότιτλοι (DVB Subtitling) και η Ακουστική Περιγραφή (Audio Description).

Παρότι η υιοθέτηση αυτών των νέων τεχνολογιών διαφέρει από χώρα σε χώρα, είναι σαφές ότι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι και θα παραμείνει στο προσκήνιο της καινοτομίας, καθώς συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους τηλεθεατές και χρήστες της τεχνολογίας.

Στη Digea οδηγούμε τη ψηφιακή εποχή και επενδύουμε στις τεχνολογικές εξελίξεις στην προσπάθειά μας να προάγουμε μια εξαιρετική τηλεοπτική εμπειρία.