Μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα

Δείτε τη διαδρομή μας
2009-2013: Μεταβατική περίοδος

Η περίοδος από το 2009, όταν ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας, μέχρι το τέλος του 2013, αποτέλεσε μια μεταβατική περίοδο για το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης.

Με 21 προσωρινά Κέντρα Εκπομπής και συχνότητες εκπομπής ψηφιακού σήματος ξεκινά η διακοπή του αναλογικού σήματος και η ενεργοποίηση του ψηφιακού σήματος διαδοχικά σε περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή(1).

Transmitter Site “Xilokastro”
Κέντρο Εκπομπής «Ξυλόκαστρο»
Πραγματοποιείται η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος στην Ελλάδα για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας από το Ξυλόκαστρο, με στόχο την κάλυψη μεγάλου μέρους του Κορινθιακού Κόλπου (1).
Transmitter Sites “Chortiatis” and “Filippio”
Κέντρα εκπομπής «Χορτιάτης» και «Φιλίππειο»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη. Στο «Φιλίππειο» διακόπηκε το αναλογικό σήμα ενώ στον «Χορτιάτη» διατηρήθηκε η παράλληλη μετάδοση των δύο σημάτων, προσφέροντας κάλυψη και στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς και μέρος του νομού Χαλκιδικής (2).
Transmitter Sites “Hymettus” & “Aegina”
Κέντρα εκπομπής: «Υμηττός» & «Αίγινα»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα στην Αττική για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας από τα κέντρα εκπομπής «Υμηττός» και «Αίγινα» και η κάλυψη εκτείνεται στα Μεσόγεια, δυτικά των Κυκλάδων και νότια της Εύβοιας. Στο μεγαλύτερο Κέντρο Εκπομπής της Ελλάδας, τον «Υμηττό», διατηρείται αρχικά η παράλληλη μετάδοση των δύο σημάτων (1).
Transmitter Site “Aegina”
Κέντρο Εκπομπής: «Αίγινα»
Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας 0-6 TV, Attica TV, Extra Channel-3, High TV, Mad TV, MTV Greece, Nickelodeon και Sport TV (1).
Transmitter Site “Plaka”
Κέντρο εκπομπής «Πλάκα»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος με κάλυψη για τις περιοχές νοτιοδυτικής Θράκης, νότια των Νομών Έβρου και Ροδόπης, νοτιοανατολικά του νομού Ξάνθης και βόρεια της Σαμοθράκης (1).
Transmitter Site “Aegina”
Κέντρο Εκπομπής «Αίγινα»
Ξεκινά η ψηφιακή μετάδοση(1) για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας Blue Sky, Channel 9, Kontra Channel και Τηλεάστυ.
Transmitter Site “Monte Smith”
Κέντρο Εκπομπής «Monte Smith»
Η πόλη της Ρόδου απολαμβάνει πλέον ψηφιακό σήμα (1), με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Transmitter Site “Dovroutsi”
Κέντρο Εκπομπής «Δοβρούτσι»
Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, προσφέροντας κάλυψη στον θεσσαλικό κάμπο (1).
Transmitter Site “Akarnanika”
Κέντρο Εκπομπής «Ακαρνανικά»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος, προσφέροντας κάλυψη σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Άρτας, της Πρέβεζας, της Αχαΐας και των νησιών του Ιονίου (1).
Transmitter Site “Aroi”
Κέντρο Εκπομπής «Αρόη»
Το ψηφιακό σήμα με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας σε περιοχές της Πάτρας, του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας είναι πλέον γεγονός (1).
Transmitter Site “Hymettus”
Κέντρο Εκπομπής «Υμηττός»
Διακοπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος για 14 περιφερειακά κανάλια της Αττικής (3).
Transmitter Site “Chortiatis”
Κέντρο Εκπομπής «Χορτιάτης»
Διακοπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και αλλαγή συχνοτήτων (4).
Κέντρα Εκπομπής «Ρογδιά» & «Μαλάξα»
Κέντρα Εκπομπής «Ρογδιά» & «Μαλάξα»
Έναρξη ψηφιακής μετάδοσης για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος(5) και κάλυψη για τις πόλεις και τμήματα των Νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.
Transmitter Site “Petalidi”
Κέντρο Εκπομπής «Πεταλίδι»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας(6), με κάλυψη σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
Ψηφιακή Μετάβαση 2014
Με 156 Κέντρα Εκπομπής, βάσει της νομοθεσίας(7) για την επιτυχή ολοκλήρωση της μετάβασης της χώρας από την επίγεια αναλογική στην επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή (broadcasting), καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης(8) με 6 Switch-off που οδήγησαν στην ολοκλήρωση του έργου.
1⁰ Switch-off
1⁰ Switch-off
Η Πελοπόννησος περνάει στην ψηφιακή εποχή με 19 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση σε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας καθώς και περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Ζακύνθου.
2⁰ Switch-off
2⁰ Switch-off
Η Αττική περνάει στην ψηφιακή εποχή με 13 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση σε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, των βορειοδυτικών Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού (9).
3⁰ Switch-off
3⁰ Switch-off
Η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου περνούν στην ψηφιακή εποχή με 21 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση σε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 850.000 κατοίκους των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Θάσου, Έβρου, καθώς επίσης και των νησιών Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σαμοθράκης και Ψαρών.
4⁰ Switch-off
4⁰ Switch-off
Η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας περνούν στην ψηφιακή εποχή με 21 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση σε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας (συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων), Τρικάλων, Φθιώτιδος, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, καθώς επίσης και της Βόρειας Εύβοιας (10).
5⁰ Switch-off
5⁰ Switch-off
Η Βόρεια Ηπειρωτική, η Κεντρική και Δυτική Ελλάδα περνούν στην ψηφιακή εποχή με 29 Κέντρα Εκπομπής
Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα κέντρα εκπομπής των περιοχών, ενεργοποιήθηκαν σε 4 στάδια μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2015. Δόθηκε συνολικά πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα σε 1,7 εκατομμύρια κατοίκους των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας καθώς επίσης και των νησιών του Ιονίου μέσα από την ενεργοποίηση 29 κέντρων εκπομπής (11).
6⁰ Switch-off
6⁰ Switch-off
Η Νοτιοανατολική Ελλάδα και η Κρήτη περνούν στην ψηφιακή εποχή και η μετάβαση ολοκληρώνεται με 53 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περίπου 900 χιλιάδες κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Σάμου.